Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Köpa elbil: De viktigaste faktorerna att tänka på vid billån

Elbil som laddas

Att köpa en bil är ett stort beslut. Det kan vara svårt att finansiera ett helt bilköp direkt, även om du har sparat ihop pengar. Men billån kan vara knepiga, eftersom det är många olika faktorer som man bör vara uppmärksam på.

I den här artikeln ger vi dig några tips om vad du bör tänka på när du ansöker om ett billån.

Priserna på elbilar har blivit dyrare

Regeringen meddelade tidigare i år att dem skulle avskaffa klimatbonusen eftersom kostnaden för att äga en klimatbonusbil började bli jämförbara mot kostnaden för en vanlig diesel eller bensinbil. Men som en följd av denna skrotande bonusen, så har priserna för elbil blivit dyrare för den gemene personen.

För många som vill köpa en elbil kan det nu bli verklighet att man måste finansiera delar av köpet med ett lån. Låt oss gå igenom några av de viktigaste faktorerna som du bör tänka på när det gäller att finansiera köpet.

Din handpenning kommer att påverka dina alternativ

Först och främst kommer storleken på din handpenning att ha direkt påverka de finansieringsalternativ som finns tillgängliga för dig. Om du har en stor handpenning kan du kvalificera dig för ett privatlån med en lägre ränta. Men om du har en mindre handpenning, så kan du behöva överväga en alternativ finansieringsform, som till exempel leasing till ägande eller mindre "mikrolån".

Jämför räntesatsen mellan olika långivare

Räntan på ditt billån spelar en roll för hur stora dina månadsbetalningar kommer att bli. Precis av det skälet, så är det speciellt viktigt att jämföra räntor från flera långivare, så att du hittar ett utav de bästa billån som du kan få.

Exempel: Ett billån på 100 000 kronor med en ränta på 5 % och en återbetalningstid på 5 år kostar dig cirka 2 000 kronor i månaden. Denna månadskostnad kan sänkas dramatiskt om du hittar en långivare med lägre ränta.

Det bästa sättet är att använda en kalkylator och uppskatta dina månatliga betalningar baserat på räntan och lånetiden. Kom dock ihåg att räkna in eventuella extra avgifter, till exempel avisering avgift, förseningsavgifter, och så vidare, när du jämför räntorna. Ta därtill höjd för ökade räntekostnader eftersom Riksbanken nyligen - igen - aviserade om en ökad styrränta. Detta kommer sannolikt också att påverka ränteläget kring billån.

Tänk på att lånetiden kommer att påverka månatliga betalningar

Längden på ditt lån påverkar också dina månatliga betalningar. En längre lånetid ger lägre månatliga betalningar, men det slutar med att du betalar mer i ränta under lånets löptid. En kortare lånetid innebär högre månatliga betalningar, men du sparar pengar på ränta på lång sikt. I slutändan beror beslutet om vilken låneperiod du ska välja på din budget och dina ekonomiska mål.

Förbättra din kreditvärdighet

Innan du ansöker om ett billån är det viktigt att vidta åtgärder för att förbättra din kreditvärdighet.

Detta kan bland annat inkludera att:

  • Betala räkningar i tid och se till att du har en så låg skuld som möjligt.
  • Avsluta kreditkort som du inte använder.
  • Undvika att göra alltför många kreditupplysningar.
  • Försök att samla flertalet mindre lån i ett större lån, så att det ser bättre ut när banken gör en kreditupplysning på dig.

Genom att vidta dessa åtgärder kommer du att framstå som en mindre risk för långivarna, vilket kan bidra till att sänka din ränta och öka dina chanser att bli godkänd för lånet.

Sammanfattning

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer bilfinansiering som är rätt för dig. Se till att ta hänsyn till storleken på din handpenning, räntan och lånetiden när du fattar ditt beslut. Dessutom bör du ta hänsyn till att räntan och lånet som banken erbjuder dig kan variera kraftigt, så glöm inte att förbättra din kreditvärdighet och jämföra lånen mellan olika konkurrenter.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.