Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bilsemester i Sverige sommaren 2020

Svensk sjö

Med tanke på det rådande läget med coronaviruset som härjar och de restriktioner som finns är du inte ensam om att avstyra sommarens semesterplaner. En bilsemester ut i Europa verkar alltmer avlägsen och då får man flytta fokus mot Sverige. I skrivande stund är rekommendationen att en resa två timmar från hemmet är i sin ordning enligt Folkhälsomyndigheten, men detta kan såklart komma att förändras de kommande månaderna. Det är dock inget förbud mot att resa, men det kan innebära problem om många skulle bli sjuka samtidigt i en region som inte har sjukvårdsresurser som är dimensionerade för en ökad befolkning i form av semesterfirare.

Storstad eller campingsemester?

Att bo på hotell i storstäder är inte det optimala ur smittskyddssynpunkt. Att besöka städer innebär att man kommer trängas med andra på restauranger, museer och i kollektivtrafiken. Välj istället naturen i form av en campingsemester med familjen och de närmaste vännerna.

Naturum Tåkern

Naturum vid fågelsjön Tåkern i Östergötland.

Sverige har den stora fördelen att det finns extremt mycket naturupplevelser på nära avstånd. Vi har också vår allemansrätt vilket gör att vi kan campa en natt i stort sett var vi vill. Kör man bil kan man dessutom på ett säkert sätt bege sig längre sträckor utan att beblanda sig med andra alltför mycket. Så lasta bilen full med tält, takbox och proviant och bege dig ut på landsvägarna. Antingen kollar ni upp lämpliga övernattningar i förväg eller så kör ni på känn och stannar till vid lämplig skogssjö och slår upp ert tält. Beroende på resesällskap lämpar sig lös planering mindre bra. Reser man med barn kan det vara en god idé att förbereda platser för övernattningar så att det inte blir alltför ostrukturerat.

Tullgarns Slott

Tullgarns slott i Södermanland (Stockholms län).

Matlagning i naturen

Tänk på att förvara maten ordentligt kylt i en bra kylväska. Det finns kylväskor som man kopplar in mi bilens cigarettuttag. Tänk på att kylväskan bör ha aktiv kylning och inte bara en fläkt som gör den aningen svalare än omgivningen. Mat smakar bättre grillad än tillagad på stormkök. Gör därför plats i bagaget för en liten kolgrill, t.ex. den här från Biltema som bilsemesterredaktionen har testgrillat. Den är liten och fördelen är att man även kan grilla i locket om man viker upp det helt. På så sätt dubblar man grillytan.

Kom också ihåg att ta med er mycket vatten. Det ska räcka både till att tvätta sig och som dricksvattenreserv utöver de måltidsdrycker ni tar med er. Sen är det bra att ha extra vatten för att släcka grillen på ett säkert sätt, om ni inte har nära till en sjö.

Andra saker som kan vara praktiskt att ha med sig är t.ex. medel mot insektsbett och fästingar en campingtoalett, campingstolar och kylbox som går på el från bilens cigarettuttag.

Tälta, husvagn eller husbil?

Att tälta ger den ultimata närheten till naturen och du har maximal flexibilitet och prisvärdhet. Däremot är komforten sämre än om du bor i husvagn eller husbil. Om du tältar är det viktigt med bra liggunderlag. En uppblåsbar madrass ger bra tryckavlastning och minskar obehaget från ojämnheter i marken. Köper du ett nytt tält så satsa på kvalitet. Ett dåligt läckande tält kan i ett nafs förstöra campingsemestern. Testa tältet i trädgården innan ni åker iväg. Då får ni dels en uppfattning om hur stort det är och inte minst träning i att sätta upp det. Har ni gjort det någon eller några gånger innan semestern behöver ni inte lära er det precis innan första natten i naturen.

Ett bekvämt alternativ till att campa ute i naturen är att besöka en campingplats där det finns bekvämligheter som rinnande vatten, elektricitet och möjlighet att gå på toaletten eller ta en dusch. Blekinge är ett vackert kustnära landskap som årligen besöks av många campare. Strax utanför Karlskrona hittar du Kustgården Senoren och deras havsnära camping i Blekinge.

Sammanfattningsvis

Sommaren 2020 kommer bli lite annorlunda än tidigare somrar. Försök göra det bästa av situationen och se det som en möjlighet att testa på något nytt. Även om et såklart är roligt att uppleva andra länder i Europa med bil så finns det mycket att upptäcka inom landets gränser.

Dela gärna med dig av dina semesterplaner i vår Facebook-grupp. Läser du detta efter sommaren så får du gärna berätta hur semestern blev för dig.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.