Sevärdheter i Danmark

Hus i danmark med dansk flagga

Danmark består av halvön Jylland, 443 mindre öar och största ön Själland. Runtomkring är Danmark omgiven av Nordsjön, Skagerak, Kattegat och Österjön. Sveriges ambassad finns i landets huvdstad, Köpenhamn, som är belägen på Själland. Man bör tänka på att även om Danmark är medlem i EU så har de precis som Sverige kvar sin egen valuta. Men de vanligaste kontokortet, såsom Visa, MasterCard och Eurocard går att använda i de flesta butiker och bankomater. Du behöver inte ha med dig pass för att resa mellan Sverige och Danmark.

Frederiksborgs slott

Frederiksborg Slott

Fredriksborg slott i Hilleröd har anor från 1500-talet. Det är beläget i inlandet på norra Själland, 2,5 mil sydväst om Helsingör och 4 mil norr om Köpenhamn. Det är idag det största renässansslottet i hela Skandinavien och ligger nära centrala Hilleröd, där det utgör ett markant inslag i stadsbilden. Den omvigande trädgården och parken är vidsträckt och innehåller en del äldre byggnader, bland annat Badestuen från Fredrik II:s tid.

Kungarnas Nordsjälland

På Nordsjälland finns tre av Nordeuropas vackraste slott. Kronborgs slott är utav Europas främsta renässansslott. Det är även platsen där Shakespears Hamlet utspelar sig vilket gör slottet berömt världen över. Frederiksborg slott är även det ett enastående renässansslott som är känt för sina många symboliska och dekorativa element som statyer och reliefer. Fedensborg slott är ett vackert 1700-talsslott byggt i barock stil. Det används framför allt som sommarhem av Drottning Margrethe och hennes man Prins Henrik.

Möns Klint och Stevns Klint – de vita klipporna

Möns Klint

Möns Klint med sina branta vita kritklippor är beläget på östra delen av ön Mön på Själlands östra sida i Danmark. Den högsta punkten kallas Aborrebjerg och sträcker sig 143 meter över havet. Med sin alldeles speciella geografi är platsen ett perfekt utflyktsmål för naturvänner med intresse för geologi och fågelliv.

På Möns Klint finns också ett geologiskt museum som heter Geocenter, där man får veta mer om varför Danmarks natur ser ut som den gör. Stevns Klint sträcker sig cirka 15 km längs kusten, upp till 41 meter över havet, och är en av Noreuropas viktigaste geologiska platser. Från toppen av klinten har man en fantastisk utsikt över inloppet till Öresund och under vissa dagar kan man se ända till Sverige.

Roskilde Fjord

Roskilde Fjorden är ett viltreservat med ett stort antal olika fågelarter och en enastående spännande natur. Tack vare fjordens grunda vatten finns kan man besöka många intressanta minnesmärken från vikingatiden. Under sommarhalvåret kan man även följa med på en äkta vikingaseglats på fjorden. Ett spännande utflyktsmål är Eskilsø, Roskilde Fjordens största ö. Där finns en stig som passerar en rad kyrkoruiner som under 1100 talet tillhörde ett Augustinskt kloster.

Köpenhamn

Köpenhamn

Köpenhamn är en stad med rik kultur och historia. Här finner man ett stort utbud av olika aktiviteter och utflyktsmål. Du kan besöka Nyhavn som med sina kanalkvarter och sina gulmålade byggnader. Det lilla området Christiania är en fristad som präglas av konst och musik. Även om platsen förknippas med mindre smickrande saker såsom droger, så har man här möjlighet att ta del av en alldeles speciell kultur där återvinning och oberoende har en central plats. Om du vill shoppa så ska du självklart söka upp Ströget, en av köpehamns mest populära gata. Längs Ströget finns alla populära butikskedjor, men även små butiker med mer unikt utbud. Här finns också ett stort utbud restauranger och caféer.

Lalandia

Lalandia är en vattenpark som finns på tvo olika orter: Lalandia Rödby och Lalandia Billund. Lalandia Rödby är norr Europas största vattenpark men skillnaderna mot Lalandia Billund är ganska små.

Legoland

Världens största temapark finns på sex orter. Legoland i Billund är originalparken och även den största.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.