Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Tänk på säkerheten innan och under resan

Inbrottstjuv

Att resa bort under semestern exponerar ditt hem för faror som är mindre påtagliga under den del av året då du är hemma regelbundet. Inbrottstjuvar är experter på att hitta hus som står tomma under semestern. Genom att spana i villaområden under några dagar märks det om bilar aldrig står parkerade på garageuppfarter eller om posten töms mindre regelbundet.

Tekniska hjälpmedel

Ett villalarm är en bra investering som kan avskräcka inbrottstjuvar från att ens välja ut just ditt hus för ett kommande inbrott. Det finns även larmlösningar som innehåller videoövervakning inne i bostaden. Genom en app kan du koppla upp dig mot kamerorna i direktsändning och se vad som händer i din bostad.

Det finns också andra knep du kan ta till för att överlista potentiella inbrottstjuvar. Införskaffa ett gäng timers och koppla dem till golv och fönsterlampor. På bl.a. IKEA och Biltema finns timers då du kan välja flera olika tider då strömmen ska brytas respektive slås på under ett och samma dygn. På så sätt kan du skapa en naturligt och till synes oregelbunden tändning och släckning av lampor i huset vilket gör att det ser ut som att du är hemma.

Grannsamverkan

Prata med dina grannar och fråga om de kommer vara hemma när du är bortrest. Be dem hålla ett extra öga på ditt hus. Erbjud dig att göra detsamma när de är bortresta. Anlita även dina grannar eller släktingar för att hämta in din post regelbundet. Gärna som minst varannan dag. En översvämmad brevlåda är ett säkert tecken för tjuven att du är bortrest.

Var återhållsam på sociala medier

Var återhållsam med information du delar med dig på sociala medier, samt vilka du ger tillgång till informationen.

Hashtag Bortrest

Sociala medier som Facebook har ofta som standardinställning att det du delar är offentligt. Det innebär att bilden på dig med paraplydrink på semestern blir synlig för de inbrottstjuvar som gör sin research på nätet. Även din profilinformation som bostadsort och arbetsplats kan avslöja om du har semester. Överväg därför att censurera den informationen innan du åker iväg. Har du ett ovanligt efternamn kan det räcka för att få reda på dina adress om man bara vet i vilken ort du bor. Ändra därför ditt namn visningsnamn, exempelvis till Anders R istället för Reuterskiöld. Allt för att de potentiella tjuvarna ska få svårt att får reda på var du bor.

Säkerhet under resan

Även under resan kan man vidta åtgärder för att t.ex. undvika bilinbrott. Ett billarm är såklart avskräckande men inte alltid tillräckligt för att undvika en krossad ruta och en snabb stöld ur bilen. Först och främst bör du tänka över var du parkerar, oavsett om det är enstaka nätter för övernattning till och från slutdestinationen eller när du väl är på plats på semesterorten.  Bor du centralt i städer bör du välja parkeringshus framför parkeringsplatser utmed gatan. Om hotellet har eget parkeringshus är det vanligtvis det säkraste alternativet.

Om slutmålet med bilsemestern är en badort där du kommer tillbringa flera dagar i sträck utan att använda bilen bör du även här välja en bevakad parkeringsplats eller garage. Det är såklart inte alltid man har det valet, utan tvingas parkera på en ganska avsides belägen grusplan. Då är det extra viktigt att inte lämna kvar några värdesaker i bilen. Plocka bort GPS och annat som kan var det minsta lockande för en tjuv. Lämna också insynsskyddet, som är vanligt på kombimodeller, i öppet läge så att man kan se att bagageutrymmet är tomt. På så sätt undviker man att en tjuv blir nyfiken och krossar en ruta för att se efter om det finns något av värde.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.