Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Historik och fakta om Öresundsbron

Tanken på att bygga en förbindelse mellan Sverige och Danmark har funnits länge. Första gången som ett konkret förslag lades om en förbindelse var i slutet av 1800-talet. Både förslag om broar och tunnlar lades men inget blev till verklighet. Många förslag handlade om en förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör där avståndet är kortare mellan länderna. Att man ska kunna åka tåg mellan länderna har funnits med i planerna nästan hela tiden, även i förslaget från 1880-talet där det pratades om hästskjutsar istället för bilar skulle det finnas plats och möjlighet till ånglok att åka över bron.

Skånska cementgjuteriet var drivande för en förbindelse och lade flera gånger under förra seklet förslag på hur ett broalternativ kunde se ut. Bl.a. 1936 och sen återigen 1954. Rent ekonomiskt var dessa förslag mycket billigare än det slutgiltiga än det som sedan blev verklighet 50 år senare, även i omräknat penningvärde. Dock blev inget av dessa alternativ realitet. Några år efter att man lagt ytterligare ett förslag i början av 1980-talet tillsätter den danska och svenska regeringen en utredning för att ta fram det bästa alternativet för en förbindelse.

Drygt 100 år efter att man först funderat på en förbindelse så tas således ett beslut 1991 att bygga en bro och förslagen godkänns av de båda ländernas beslutande organ. 1995 är anbuden klara och ett avtal tecknas för att bygga den bro som finns idag. En kombinerad tunnel och bro som är Sveriges längsta bro. Man väljer i det här läget också att överge planerna på plats för cyklister på bron utan prioriterar istället bil- och tågtrafiken. Den 1:a juli 2000 invigs bron, och den som är hurtig kan dagarna innan bl.a. njuta av den via inlines eller jogging innan biltrafiken släpps på i det lopp som kallas "broloppet".

Bron är 7845 meter lång, av dessa ligger 5300 meter på svensk mark. Bron är även Sveriges högsta byggnad om man räknar med bropelarna på 203,5 meter. Anledningen till att man den sista biten in i Danmark valt att göra en tunnel istället för en bro är för att inte störa flygtrafiken till flygplatsen Kastrup i Köpenhamn. För att kunna göra detta byggde man en konstgjord ö, Pepparholm, bl.a. av material från botten av öresund. Svenska Dagbladet skämtade bl.a. om att denna ö skulle bli en skattefri zon den 1:a april det år då bron invigdes. Detta stämmer dock inte, däremot är ön ett naturreservat.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.