Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Enkla spartips inför kommande resor

Spartips resa

Få saker är lika underbara som att ge sig ut på vägarna för att semestra en tid. Den enda nackdelen är egentligen att det kostar en hel del att vara på resande fot. För att du ska få ut det mesta av din semester är det därför optimalt om du har sparat pengar på ett semesterkonto. Att spara är dock lättare sagt än gjort, men med några små enkla medel kan du komma en bra bit på vägen. Lyckas du anamma några vanor som kan hjälpa dig att spara pengar under året kommer du att kunna få ut ännu mer av din semester.

Finansieringsmetoder att undvika

Ibland kan det kännas lockande att ta den enkla vägen ut för att finansiera sin semester och då är sådant som lån och olika typer av spel ofta lockande alternativ. Det finns visserligen tillfällen då lån är fördelaktiga, och alla drömmer vi om en skattefri storvinst på lotto (den här sidan benar ut allt om vinstskatt), men när det kommer till att finansiera en semester så finns det bättre alternativ.

För finansiering av nöjen så är det ofta tålamod och medvetet sparande som är den bästa metoden.

Bilförare Seat

Budgeten är din bästa vän

En av de bästa sakerna du kan göra för din ekonomi är att ha en så utförlig budget som möjligt. I din budget kan du dels planera hur mycket du vill spara varje månad, men bara genom att göra en budget kommer du att få en bättre överblick över din ekonomi, vilket i sin tur kommer att frigöra ännu mera pengar.

Tillsammans med din budget skulle du också kunna sätta upp målsättningar för din ekonomi. Dessa kan dels inkludera hur mycket du vill spara, men också sådant som vad du önskar spendera mindre på, med mera.

Minska de onödiga utgifterna

I samband med din budgetering kommer du sannolikt gå tillbaka i tiden för att se på vad du brukar spendera dina pengar. Då kommer du garanterat upptäcka att det gått åt en del kronor på onödiga köp – kronor som du istället hade kunnat spara.

Du kommer automatiskt att få hjälp med att minska de onödiga utgifterna tack vare din budget, men du kan också undersöka om det finns andra småsaker som får plånboken att blöda. Ett exempel skulle kunna vara avgifter för pappersfakturor, som istället hade kunnat komma gratis i form av e-fakturor.

Klassiska knep som att planera matinköp, köpa storpack och göra matlådor istället för att köpa lunch, kan också generera en hel del extra slantar i längden.

Sälj det du inte behöver

Många av oss är väldigt bekväma när det kommer till att göra sig av med saker vi inte behöver. Antingen låter vi sakerna ligga och skräpa, eller så åker vi raka vägen till återvinningscentralen för att dumpa dem.

Att inte försöka sälja det man inte vill ha eller behöver kan vara ett stort misstag – många tjänar in hundratals, eller till och med tusentals, kronor på att sälja av det de inte vill ha kvar. Idag är det dessutom lättare än någonsin att göra försäljningar privatpersoner emellan. Utöver klassiska sidor som Tradera och Blocket så finns även sociala medier till hjälp. Köp och sälj-marknaden på Facebook används exempelvis mycket flitigt av svenskar.

Det finns mängder av ytterligare små sparknep som kan hjälpa dig att fylla på semesterkontot inför kommande resor. Bara med det ovan nämnda tipsen kan du få ihop en hel del extra slantar.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.