Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Gör det mesta av bilsemestern till Barcelona

Motorväg Spanien

Då januari månad är en av de fattigaste och deppigaste månaderna på året kan det vara härligt att drömma sig bort och planera vårens och sommarens resor. Den som är ute i god tid kan göra rejäla klipp på flygstolar och boende. Kanske är du – liksom oss på bilsemester.net – dock sugen på något helt annat i sommar i form av ett fyrhjuligt äventyr på vägarna. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för den som vill bila till Spanien, och då främst för att upptäcka den katalanska pärlan Barcelona.

Bilen som färdmedel

Få har väl missat de numera ikoniska kultfilmerna Ett päron till farsa där Clark Griswold, porträtterad av 80-talsidolen Chevy Chase, tar med sin brokiga familj på en rad äventyr med mer eller mindre lyckade resultat. Att flyga är ett betydligt enklare och mer tidseffektivt sätt att färdas på och få färdmedel kan tävla med bilen när det gäller att tillhandahålla en känsla av total frihet och äventyr. Värt att ta i övervägande inför bilsemestern är att Barcelona stad i sig har en välfungerande, varierad, lättillgänglig och prisvänlig infrastruktur. Stadens smidiga tunnelbanesystem (där ett tio-kort endast kostar runt hundralappen), pendeltåg (Renfe och Ferrocaril), hyrcyklar och promenadvänliga avenyer, gränder och stråk innebär att du med enkelhet kan ställa av bilen i samband med sightseeing. Bilen kommer dock desto mer väl till pass när det gäller att utforska områdena runtomkring Barcelona, såsom charmiga staden Girona, kustlinjen Costa Brava, mysiga Sant Cugat, trendiga och pulserande Sitges och härliga stranden Montgat för att nämna ett fåtal av många exempel.

Staden Sitges söder om Barcelona

Staden Sitges söder om Barcelona.

Planera din resa

På viamichelin.com kan den som börjat spåna på en bilsemester till Barcelona skriva in ort för avresa och genom ett enkelt knapptryck få information om kostnader, tidsåtgång samt detaljerade vägbeskrivningar. Bilresor i Sydeuropa är inte sällan förenade med vägavgifter och tullar vilket sajten tar med i sin beräkning. Vid vår sökning angav vi Göteborg som avfärdsort och fick reda på att det är ungefär 2 443 kilometer till Barcelona och att resan tar cirka 23,5 timmar (med reservation för stopp på vägen). ed bensinkostnader som uppskattas till ca 200 euro och tullavgifter på ca 140 euro hamnar preliminärt slutpris för en biltur till den katalanska huvudstaden på cirka 3 600 kronor.

Barceloneta

När du väl är på plats finns en rad saker att upptäcka i Barcelona och dess närområde. Vi rekommenderar att du ställer av bilen och sträcker på benen. Barcelona är som tidigare nämnts en utmärkt stadsdel att upptäcka till fots med ett välfungerande och prisvärt tunnelbane- och tågsystem som sträcker sig över hela staden och dess utkanter. Här finns stranden Barceloneta där lyxhotellet W tornar upp sig i horisonten och där turister och lokalbefolkning samlas för att sola, bada, spela strandvolley eller avnjuta ett glas cava eller öl på någon av de intilliggande charmiga strandbarerna som i folkmun kallas för chiringuitos och som enbart är öppna säsongsvis. W Barcelona Hotel

W Barcelona Hotel i stadsdelen Barceloneta.

En stad med mycket att erbjuda

Inget besök i Barcelona är givetvis fulländat innan du besökt något av Gaudis storverk, och då främst Casa Battló på Passeig de Gracia, och den storslagna kyrkan Sagrada Familia som stått ofärdig i över 100 år och som sägs vara föremål för färdigställande år 2026 eller 2028. Barcelonas eventkalender bjuder även på en rad andra festliga evenemang av varierande slag. Här huserar den omåttligt populära musikfestivalen Sonar varje år, den välrenommerade konferensen Mobile World Congress lockar digitalfantaster från alla världens kanter, European Poker Tour härbärgerade i staden augusti-september 2018. Här har du även den lokala stoltheten och fotbollslaget FC Barcelona som spelar med jämna mellanrum på Camp Nou. För den som är sugen på fest bjuder staden på ett eminent och levande nattliv som är i full gång sju dagar i veckan. På Paseo Maritimo trängs de större nattklubbarna som Opium, Shoko och CDLC på rad och har du tur spelar en namnkunnig DJ inför tusentals nattklubbsbesökare.

När du tröttnat på sightseeing till fots kan du återigen sätta dig i bilen för upptäckt av den fantastiska kusten Costa Brava där pittoreska semesterorter som sagolika Calella de Palafrugell och vackra Cadaqués trängs. I den senare tillbringade konstnären Salvador Dalí sin barndoms somrar och köpte sedermera ett eget hus på Port Lligat som numera huserar ett museum väl värt ett besök.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.