Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bila till fotbolls-WM i Ryssland 2018

Denna artikel är gammal och handlar om fotbolls-VM för herrar som spelades i Ryssland 2018.

Vi vill börja med att säga att du får förbereda dig på en väldigt lång bilsemester om du vill se alla Sveriges gruppspelsmatcher. Kanske förlängs semestern dessutom om Sverige klarar sig vidare efter gruppspel, i så fall väntar ytterligare resmål.

I det här exemplet utgår vi från Stockholm för ovanlighetens skull. Bor du i södra Sverige är det en helt annan resväg som vi även presenterar karta för längre ner, men artikeln kommer ha ett genomgripande Stockholmsperspektiv.

Rutt fotbolls-VM 2018 Rutt fotbolls-VM 2018

Slopat visumtvång och inresetillstånd

Att turista i Ryssland kräver vanligtvis visum och inresetillstånd, men under fotbolls-VM har man infört ett undantag så att det går att resa visumfritt. Alla som har en biljett till en VM-match kan ansöka om ett specialtillstånd, ett så kallat FAN ID som fungerar som ett inresetillstånd. Allt man behöver göra är att besöka sajten för FAN ID eller försäljningsstället där man köper sin matchbiljett och ansöka. Om man blir godkänd får man ett svar via SMS eller e-post.

Gratis kollektivtrafik på matchdagen

Det som gör FAN ID extra attraktivt är att man får åka gratis med kollektivtrafiken under matchdagarna. Ett bra tillfälle att se sig omkring i staden innan matchen med andra ord.

Första gruppspelsmatchen

18 juni: Sverige–Sydkorea i Nizhny Novgorod

Resan börjar med att du tar dig till Kapellskär för att köra på färjan mot Åbo. Därefter väntar en cirka fyra timmar lång resa genom södra Finland innan du når ryska gränsen. Om du väljer att sova på färjan och starta i Åbo på morgonen så kan du köra en bit till innan det är dags för övernattning. På nio timmar exklusive raster kommer du hela vägen till Novgorod.

Dag två med start i Novgorod fortsätter mot Europas största stad, Moskva. Huvudstaden rundar du på väg nr 90 som är en del av Moskvas motorvägsring. Därefter är det raka spåret på M7 mot Nizjnij Novgorod. Resan mellan de båda Novgorod beräknas ta 12 timmar exklusive raster.

Till den första gruppspelsmatchen behövs alltså två övernattningar, en på färja och en på hotell i Novgorod-trakten.

Andra gruppspelsmatchen

23 juni: Tyskland-Sverige i Sotji

När Sverige har vunnit mot Sydkorea fortsätter färden mot det soliga Sotji, staden som har 300 soldagar om året. Belägen vid Svarta Havet. Mellan Nizjnij Novgorod och Sotji är det 28 timmars resväg eller 180 mil. Lika långt som mellan Jönköping och Venedig. Eftersom det är fem dagar mellan första och andra matchen kostar vi på oss två övernattningar.

  • Etapp 1: Nizjnij Novgorod – Tambov (8 timmar / 51 mil)
  • Etapp 2: Tambov – Sjachty (8,5 timmar / 68 mil)
  • Etapp 3: Sjachty – Sotji (9 timmar / 62 mil)

Tredje gruppspelsmatchen

27 juni: Mexiko–Sverige i Jekaterinburg

När Sverige vunnit mot Tyskland och säkrat gruppen så beger ni er 282 mil åt nordöst till Jekaterinburg. En resa som kräver minst tre övernattningar. Jekaterinburg ligger vid den södra delen av Uralbergen precis på gränsen mellan Europa och Asien. Så här långt bort från Sverige är det få svenskar som varit med egen bil. På denna resa får du räkna med ganska dåliga vägar, särskilt när du passerat Samara och fortsätter österut.

Väg Ryssland Väg Ryssland

E30 mellan Samara och Ufa.

Dags att åka hem - eller stanna kvar och följa landslaget efter gruppspelet

För att ta sig hem från Jekaterinburg krävs att du kör den 277 mil långa vägen till Åbo. På vägen passerar du städer som Perm och Kirov. 30 mil väster om Kirov passerar du norr om ditt första VM-stopp, Nizjnij Novgorod, men det återstår då fortfarande en lång väg till västlandet Finland.

Vi är medvetna om att den här bilsemestern inte finns på kartan för de flesta, men visst skulle det vara ett äventyr utöver det vanliga. Att dessutom kunna kombinera det med ett fotbolls-VM är något som kanske ändå får dig att överväga det.

Viktigt att tänka på om du ska ta bilen till Ryssland

  • Du kommer garanterat behöva teckna en tilläggsförsäkring.
  • Se till att lämna in bilen på service inför resan och ta med dig reservdäck, domkraft m.m. om olyckn skulle vara framme.
  • Du kommer behöva utsätta dig för risker i trafiken som är större än om du bilar i EU-länder.
  • Språket kan komma att bli en svårighet, särskilt på landsbygden.
  • En fördel är att bensinen är väldigt billig i Ryssland. Detsamma gäller mat och övernattning (bortsett från VM-städerna)
  • Köp en dashcam för att filma resan genom framrutan. Det är bra vid försäkringstvister. Se video så förstår du.

Bila från Malmö till fotbolls-VM

Karta Malmö till fotbolls-VM Karta Malmö till fotbolls-VM

Att bila från Malmö till alla Sveriges gruppspelsmatcher under fotbolls-VM innebär en resa på 1136 mil.

Karta Malmö till fotbolls-VM korta rutten Karta Malmö till fotbolls-VM korta rutten

Här är en alternativ rutt där vi hoppar över det avlägsna Jekaterinburg. Vi kommer dock upp i hela 765 mil.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.