Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Nederländerna

Trafikregler och vägval i Nederländerna

Nederländerna är ett av de vägtätaste länderna i världen. Här finns totalt 137 470 km almänna vägar. Av dessa är 5000 km nationella vägar, 7900 km länsvägar och 122 500 km lokala och övriga vägar. Nederländerna har en motorvägsdensitet på 57,5 km per 1000 km², vilket är det tätaste i Europa.

Motorvägar i Nederländerna

Motorvägar i Nederländerna

Nederländernas motorvägar är bland de mest avancerade i världen, med ett stort utbud av både vanliga och elektroniska skyltar. En speciell egenskap hos de nederländska motorvägarna är användandet av "porös asfaltsbetong" som effektivt tar bort vatten från vägbanan även vid kraftigt regn. Nederländerna är det enda land som använder denna typ av vägbeläggning i så stor utsträckning. Målet är att alla motorvägssträckor i Nederländerna ska ha denna beläggning, trots att kostnaden är en stor nackdel då det är två till tre gånger så dyrt som vanlig asfalt.

En annan vanlig förekommande företeelse på nederländska motorvägar är användandet av vägrenen som extra körfält. Detta sköts vannligtvis genom elektronisk skyltning och aktiveras för att öka kapaciteten vid mycket tät trafik eller trafikstockningar. Nackdelen med detta är att trafikanter som fått fel på bilen får det svårare att svänga åt sidan, samt att utryckningsfordon får det svårare att snabbt komma fram. Därför planeras det för att ersätta denna typ av extrafil med en till vanlig fil på berörda motorvägar.

I stort sett alla motorvägssträckor i Neterländerna har vägbelysning. 130 km/h är den högsta tillåtna hastigheten på motorvägar i Nederländerna.

Trafikstockningar är mycket vanligt i Nederländerna. Till skillnad från många andra kraftigt trafikerade motorvägar i Europa finns det i Nederländerna sällan någon alternativ väg, t.ex. en parallell landsväg till motorvägen. Även vid avfarterna är det tätt mellan bilarna. I genomsnitt finns det en avfart var tredje kilometer var i landet du än befinner dig. Många använder motorvägarna även för kortare sträckor vilket bidrar till trängseln. Ett annat växande problem är entalet lastbilar och långtradare på motorvägarna. Ibland ockuperarar dessa hela högerfilen på vissa motorvägar.

Under den delen av dygnet då det inte är rusningstrafik flyter vanligtvis trafiken på bra, även om det känns att det är mycket bilar i rörelse. Morgonrusningen varar mellan kl. 06.00 och 10.00. Kvällsrusningen varar vanligtvis mellan 15.30 och 19.00. Undantaget är fredagar då morgonrusningstrafiken är något mindre medan kvällsrusningstrafiken startar redan strax efter lunch.

Landsvägar i Nederländerna

De nederländska landsvägarna är i mycket gott skick. Eftersom landskapet är mycket platt är vägarna vanligtvis mycket raka med goda siktförhållanden.

Rekommenderade färdvägar i Nederländerna

Ska man åka till Amsterdam är A1 den vanligaste vägen att ta om man kommer som svensk till Nederländerna. Denna motorväg avlöser tyska A30 efter gränsen norr om Enschede som ligger i höjd med Osnabrück i Tyskland. Mellan Hengelo och Almelo, 2,5 mil efter gränsen, måste du aktivt byta motorväg eftersom A35 tar över om du fortsätter rakt fram. Följ skyltningen mot A1 och ligg därför till höger så kommer du rätt. Därefter är det i stort sett raka vägen till Amsterdam de resterande 13 milen, även om man bör vara uppmärksam vid de motorvägskorsningar man passerar.

Snabbfakta Nederländerna

  • Högsta hastighet på motorväg: 140 km/h.
  • Bensinpris: 22.86 kr
  • Dieselpris: 20.6 kr
  • Vägavgifter: Nej
  • Prata i mobil: Endast med handsfree
  • PDF: Vid trafikolycka, skriv ut denna nederländsk/svenska olycksrapport innan resan. Ladda ner PDF

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.