Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Frankrike

Trafikregler och vägval i Frankrike

I Frankrike gäller ungefär samma trafikregler som i Sverige. Skyltarnas symboler är även de av den europeiska standard som används i Sverige, även om färger och utformning kan vara lite annorlunda. Ska du bila i Frankrike kan det dock vara en god idé att läsa på lite om deras trafikkultur.

Snabbfakta

Valuta:
Euro

Medlem i Schengen:
Ja

Vägavgift:
Ja (betalstationer)

Total längd vägnät:
950 000 km

Längd motorvägar:
12 000 km

Hastighet motorväg:
130 km/h

Hastighet landsväg:
80 km/h

Hastighet tätort:
50 km/h

Minsta mönsterdjup däck:
sommardäck 1,6 mm
vinterdäck 3 mm

Drivmedel:
Bensin = SP95
Bensin 98okt = SP98
Diesel = Gasoil
Motorgas = GPL

Bensinpris:
20.96 kr

Dieselpris:
21.45 kr

Promillegräns:
0,5

Minsta mönsterdjup däck:
uppgift saknas

Obligatorisk utrustning:
- Reflexväst

Fransk/svensk olycksrapport:
Ladda ner PDF

På de franska motorvägarna (autoroutes) är den högsta tillåtna hastigheten 130 km/h under normala förhållanden. Vid regn eller våt vägbana gäller 110 km/h som högsta tillåtna hastighet. Vid kraftig dimma och halt väglag med is eller snö är maxhastigheten 50 km/h. Vid normala förhållanden är den minsta tillåtna hastigheten i filen längst åt vänster 80 km/h.

På de flesta franska motorvägar måste du betala för den sträcka som avverkats. Betalning sker på särskilda betalstationer belägna vid avfarterna. Som exempel kostar sträckan Paris-Marseille (78 mil) omkring 53 Euro. På autoroutes.fr kan du få reda på hur hög avgiften är på den sträcka du planerar att åka. Där får du även en beräkning av bränslekostnaden.

Motorvägar i Frankrike

Vällagad motorväg mellan Chamonix och Genevé.

När du ska bila i Frankrike måste du ta med dig registreringsbevis och se till att bilen är S-märkt. EU-märket som finns på moderna registreringsskyltar räcker. Ett svenskt körkort går bra, du behöver inte ha internationellt körkort.

Resande med bil från Sverige har flera valmöjligheter när det gäller färjor och färdvägar till Frankrike. Många färjeförbindelser finns mellan Sverige och Danmark, eller direkt till Tyskland eller Polen. Ska du till Paris eller nordvästra Frankrike är det dock allra bäst att köra genom Danmark.

Du som ska till Paris eller västra Frankrike kan välja att köra över: [Hamburg - Hannover - Köln - Liège - Paris] eller [Hamburg - Bremen - Münster - Duisburg - Eindhoven - Antwerpen - Lille - Paris]. Båda färdvägarna är ungefär 90 mil från att du lämnar Sverige. Tänk dock på att det kan löna sig att köra så lite som möjligt på franska motorvägar då de ofta är avgiftsbelagda.

Om du däremot ska ner till södra Frankrike kan du köra: [Hamburg - Hannover - Frankfurt - Karlsruhe - Mulhouse - Besançon - Dôle - Chalon - Lyon - Avignon - Aix-en-Provence - Nice] vilket är en sträck på ungefär 157 mil från att du lämnar Sverige. Eller [Hamburg - Frankfurt - Basel - Luzern - St Gotthard - Lugano - Milano - Genua - Nice] som är ungefär 154 mil.

Vägavgifter

Frankrikes vägnät är ett av de tätaste i världen. Det finns ungefär en 100 000 mil vägar, varav 1200 mil är motorvägar. 76% av den totala längden av franska motorvägar är avgiftsbelagda och har alltså vägtullar. På motorvägssträckor med flera avfarter tar du en biljett vid påfarten som du sedan visar vid avfarten då du betalar. På de sträckor där det inte finns flera avfarter behöver du ingen biljett utan betalar när du kör av.

Det är bra att ha med sig kontanter, men de vanligaste betalkorten fungerar också. För mer information angående dessa avgifter, samt även information om bensinstationerna, rastställena, restaurangerna, hotellen vid motorvägar, besök webbplatsen www.autoroutes.fr.

Trafikregler

Frankrike har högertrafik precis som alla andra länder på det Euroeiska fastlandet. Det är lag på att ha säkerhetsbälte i både fram- och baksäte. Barn under 10 år får inte sitta i bilens framsäte under färd. Barn som väger mindre än 26 kg måste sitta i barnstol/bilkudde.

I Frankrike behöver bilister inte ha halvljuset tänt på dagen, förutom vid dålig sikt och dåligt väderförhållanen. Kör du motorcykel är det dock obligatoriskt att ha halvljusen på dygnet runt. Motorcyklister och deras medpassagerare måste alltid ha hjälm på sig under färd.

Promillegränsen för rattonykterhet är i Frankrike 0,5 g/l. Det är förbjudet att promenera längs offentliga motorvägar i Frankrike. Det är lag på att reflexväst måste finnas i bilen samt att bäras ifall bilen ställs längs med vägen och du måste gå ut.

Dubbdäck får användas från mitten av november till mitten av mars. Den maximala hastigheten för bilar med dubbdäck är 90 km/tim och bilen måste skyltas med texten "Pneus cloutés". Tänk dock på att dubbdäck är förbjudet i Tyskland, ett land du måste passera för att nå Frankrike.

Tider med mycket trafik

Vid rusningstid (vardagar 7.30-9.00 och 17.30-19.30) är trafiken mycket tät i och omkring städerna. De första semesterdagarna och skolloven brukar också vara mycket trafiktäta.

Under semestertider då trafiken är intensiv, kan man välja alternativa vägar med mindre trafik, s.k. Bison Fûté, som är märkta med grönvita pilar och som löper parallellt med huvudvägarna.

Motorvägar i Frankrike

Det franska motorvägsnätet består av nästan 12 000 km motorvägar som till största delen är avgiftsbelagda.

Motorvägar i Frankrike

Frankrike kom igång relativt sent med utbyggnaden av sitt motorvägsnät. De första sträckorna byggdes i och omkring Paris på 50-talet, och Autoroute du Soleil ("solens motorväg" som går mellan Paris-Lyon-Marseille) invigdes 1970. Därefter stod utbyggnaden stilla innan den åter tog fart på 80-talet. Så sent som 1980 fanns förutom sträckorna närmast storstäderna och Autoroute du Soleil knappt några motorvägar att tala om i Frankrike. Med hjälp av tullavgifter, lån och EU-bidrag m.m. har vägnätet expanderat i rask takt och fortsätter att expandera, så snabbt att man räknar med att gå om Tyskland i antal kilometer motorväg inom några år.

Autoroute du Soleil

Autoroute du Soleil mellan Lyon och Paris.

Franska motorvägar (autoroute) skiljer sig kraftigt från de övriga europeiska länderna men har stora likheter med det italienska och spanska vägnätet. Motorvägarna är till största del avgiftsbelagda och det är långt mellan avfarterna, men i gengäld är vägnätet utomordentligt välunderhållet och rastplatsernas utformning är blande de bästa i Europa. Alla motorvägar är dock inte tullbelagda, t.ex. A75 mellan Clermont-Ferrand - Béziers är gratis. Anledningen till att vissa motorvägar är gratis kan t.ex. vara att man vill stimulera en eftersatt region. I storstadsområdena där det är tätt mellan avfarterna förekommer heller inga tullar.

Motorvägarna i Frankrike drivs av privata företag genom koncession från staten. I många fall har dessa företag varit statliga från början. På senare år har dock flera börjat säljas ut till privata ägare.

Landsvägar i Frankrike

Frankrikes landsvägar, större landsvägar (riksvägar) och statligt ägda motorvägar har i dagsläget en längd av 30 000 km. De större landsvägarna kallas för "routes nationales" och är stora och viktiga vägar som ofta förbinder större städer.

Franska motortrafikleder är alltid är gratis och har ofta en utformning som påminner om motorvägar, i många fall är det omöjligt att skilja dem åt. En motortrafikled kan alltså vara allt från en "riktig" motorväg till en sådan väg som vi traditionellt menar med motortrafikled med en körbana i vardera riktning och planskilda korsningar.

Rekommenderade färdvägar i Frankrike

En bra väg för dig som ska till den franska rivieran är att köra in i Frankrike från Tyskland vid Mulhouse. Då åker du så långt som möjligt i Tyskland och slipper in i det sista de franska vägtullarna. Från Mulhouse följer du A36 till du kommer i närheten av Dijon där du byter till A39 mot Lyon. Från Lyon fortsätter du på A7 (Autoroute du Soleil) och följer skyltningen mot Marseille respektive Montpellier beroende på om du ska till den östra eller västra delen av rivieran. Åt väster utmed rivieran är det motorvägen A9 som för dig hela vägen till gränsen till Spanien.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.