Planera bilsemestern med Google Maps

Att planera färdvägen och övernattningar inför bilsemestern är viktigt för att det ska flyta på bra till och från resans huvudsakliga mål. Att ha en GPS är väldigt smidigt, men det kan vara svårt att planera dagsetapperna och var det är lämpligt att övernatta med den. Mitt favoritverktyg för att planera bilsemestern är Google Maps. Här kommer en lite beskrivning över hur jag använder Google Maps för att planera min bilsemester.

Linköping-Rostock

Vi kan ta ett riktigt exempel, nämligen den bilsemester jag och min sambo ska göra om knappt en månad. Resans huvudmål är Bibione öster om Venedig i norra Italien. Vi utgår ifrån Linköping och kör till Rostock första dagen. Jag kom fram till att Rostock var ett bra första stopp genom att välja vägbeskrivning i Google Maps. Därefter matar jag in varifrån vi reser och kollar på kartan efter lämpliga städer på ett avstånd som ligger på ett ungefär så långt avstånd att det hinns med under en dags körning. Sträckan mellan Linköping och Rostock är 67 mil men innefattar också en färja mellan Gedser och Rostock. Detta gör att restiden blir 8 timmar exklusive raster. Om man inte har problem att sitta och köra under lång tid är 8 timmar en bra tid som gör att man avverkar en bra sträcka och slipper övernatta så ofta med de kostnader det medför.

Linköping-Rostock

Andra dagen åker vi från Rostock till Regensburg i östra Bayern, en sträcka som är 69 mil lång. Även den har jag mätt upp med Google Maps för att det ska lagom långt att åka. Åker man för kort sträcka utnyttjar man inte hela dagen för transport. Väljer man en för lång blir det väldigt kämpigt att orka med körningen. Restiden mellan Rostock och Regensburg är 6 timmar utan tid avsatt för raster. Med rast och lunch kan man räkna med att det tar cirka 7,5 timmar.

Rostock-Regensburg

Nu har jag gått igenom de två första dagarna och du börjar säkert förstå tillvägagångsättet. På samma sätt fortsätter du mäta upp avstånden för resten av resan. När alla övernattningar och resmål är bestämda kan du återgå till Google Maps och mata in alla destinationer. På så sätt kan du räkna ut bilsemesterns totala längd och utifrån det räkna på en ungefärlig bränslekostnad.

Bilsemester planering Google Maps

Under bilsemestern jag ska på om knappt en månad avverkar vi 518 mil. Vi kör en dieselbil som drar ungefär 0,65 liter per mil. För att räkna ut bränslekostnaden multiplicerar jag 518 med 0,65, vilket blir ~337 liter diesel. För att göra det enkelt för mig räknar jag på ett genomsnittligt/ungefärligt dieselpris på 15 kr/liter. 337 × 15 = 5055. Kostnaden för diesel blir med andra ord 5 055 kr +/- några hundralappar. Då får man en skaplig uppfattning om vad bränslekostnaden landar på.

Gilla oss

TwitCount