Se till att boka i tid

Vi hjälper dig boka färjebiljetter eller hitta hotellrum i hela Europa.

Är en bilsemester dålig för klimatet?

Det korta svaret på den frågan är NEJ, att åka på bilsemester är inte dåligt. Förutsatt att vi människor på Jorden faktiskt påverkar klimatet så står bilismen bara för en liten del av de så kallade växthusgaserna. Och om nu bilismen skulle vara en påverkande faktor så står den svenska bilismen för en så extremt liten del av utsläppen att det inte gör någon som helst skillnad. Det stämmer faktiskt att det inte finns några bevis för att mänskligheten genom sina koldioxidutsläpp påverkar klimatet. Det råder till och med osäkerhet om koldioxid över huvud taget är en så stor faktor för temperaturen på Jorden. Mycket tyder på att de solstormar som med jämna mellanrum bryter ut är boven i dramat. Då kan vi önska Miljöpartet och Centerpartiet lycka till att beskatta Solen.

Hochalpenstrasse

Om vi nu förutsätter att klimatalarmisterna med Pär Holmgren, Miljöpartiet, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen i spetsen har rätt. För övrigt har alla dessa aktörer allt att vinna på att sprida sin desinformation om Jordens undergång. Om de nu har rätt så kommer din bilsemester ändå inte släppa ut lika mycket koldioxid som en flygresa till Thailand eller Kanarieöarna. Vi klandrar ingen för att tro att bilen är ett miljöfarligt färdmedel, den har varit målet för så gott som all utsläppsdebatt hittills. Anledningen till det är att många svenskar har bilen för att transportera sig. En annan anledning är att det inte finns så mycket annat än kärnkraft att klaga på inom svensk energiprouktion. Genom att attackera den når man en stor målgrupp som man kan uppmana (och straffa till) att förändra sitt beteende. Det är också en stor kassako för Miljöpartister som vill dra in många extra skattekronor utan några större protester. Protesterar man mot de så kallade klimatskatterna blir man omgående dumförklarad - man blir motsatsen till klimatsmart, alltså klimatointelligent.

Dumförklarad borde istället den politiker som pratar om "klimatutsläpp" bli. Hur i hela världen kan man släppa ut klimat, och vilket klimat är det dem påstår att vi släpper ut. Torrt, fuktigt, kallt eller varmt klimat?

Slutsatsen blir alltså att du och dina vänner eller familj med gott samvete kan ge er iväg på en trevlig bilsemester i sommar. Kanske är det viktigare att hålla kolla på alla kemikalier i samhället, allt från det vi har i vår mat till de vi använder när vi ytbehandlar vår bil. Men dessa saker är ju inte lika lönsamma att beskatta.

Läs det Robert Collin skrivit om etanol och lögnaktiga miljöcenterpartister i Aftonbladet:
Etanol-Jesus, vart tog du vägen?
Dyr nota för den som lurats köpa etanolbil