Se till att boka i tid

Vi hjälper dig boka färjebiljetter eller hitta hotellrum i hela Europa.

Billigare att fixa bilen själv

Att lämna in bilen på verkstadsbesök för minsta lilla fel kan vli kostsamt i längden. Många är vi som känner oss osäkra på hur man åtgärdar mindre fel på bilen. Man vill ju inte orsaka ett större fel när man ska göra en enklare reparation. Nya bilar när generellt svårare för hemmafixaren att laga än äldre bilar. Mycket elektronik och mindre mekaniska delar kan sätta stopp för många reparationer. Även en så enkel sak som att byta halvljuslampa kan vara nog så krångligt. Under motorhuven på moderna bilar är det ofta så trångt att det är svårt att få plats med händerna för att skruva upp lysets skyddskåpa. Om man dessutom inte vet riktigt hur lampan är fastsatt blir det ännu krångligare. Ofta får man arbeta med en hand. Men med lite envishet kan även det krångligaste lampbytet lampbytet utföras av den glade amatören.

Byte av avgassystem tillhör de mer avancerade reparationerna men är fullt möjligt att göra själv. Åk till en gör det själv-hall så att du kan hissa upp bilen. Det underlättar arbetet betydligt när du slipper palla upp bilen och ligga på marken. Ofta följer det med monteringsinstruktioner till det avgassystem du köpt och förljer du dem noga ska det inte vara problem för den som är lite händigt lagd.

Tänk på att aldrig reparera bilen själv kvar om det finns garantitid kvar. Din reparation kan då påverka om andra fel täcks av garantin. Under garantitiden är det viktigt att alltid lämna in bilen för reparation. Glödlampsbyte och liknande mindre reparationer undantagna.

Köpa rätt reservdelar

Välj inköpsställe och delar beroende på vad du har för bil och hur gammal den är. För äldre bilar kan billiga delar från Biltema vara ett bra alternativ. De har egna delar som passar olika bilmodeller, men det är inga orginaldelar utan billigare kopior. Du kan även köpa bildelar av lite högre kvalitet på bl.a. Mekonomen eller på nätet genom ReservDelarButik.Se.

Vilka reservdelar du väljer beror huvudsakligen på vilken kvalitet du vill ha och vilket pris du vill betala. Har du en gammal bil som upprepade gånger går sönder kanska det inte är motiverat att köpa något annat än det allra billigaste.

Ger du upp?

Är du trött på ständiga turer till verkstaden för att reparera bilen? Då kanske det är dags att köpa ny bil istället. Mazda CX-3 är en SUV som främst är lämpad för vägkörning och kanske allra mest bekvämi stadskörning. Mazda CX-3 är en ganska liten SUV med 16 cm markfrigång, i grundutförandet framhjulsdriven, och den saknar speciella körprogram för offroad. Den lever alltså upp till benämningen stadsjeep och det är i den miljön den fungerar bäst.